Voor jongeren

Activiteiten 

Voor jongeren bieden we activiteiten aan op het gebied van talentontwikkeling: denk aan sporten, creatieve en culinaire activiteiten. Daarnaast bieden we een aantal speciale programma’s voor meisjes tussen de 10-14 en 15-21 jaar, en voor jongens tussen de 10-14 en 15-21 jaar. Hieronder meer over een aantal van onze jongerenprojecten. 

Meivakantie voor jongeren

In de schoolvakanties zijn er iedere dag activiteiten en worden er verschillende uitstapjes georganiseerd. Door het Coronavirus kunnen we komende meivakantie geen activiteiten organiseren bij de school, in het Buurthuis of de Buurtkantine. We kunnen ook niet op pad naar een museum of pretpark.

Toch hebben jullie, zeker nu, een leuke vakantie verdiend en daarom hebben we onze krachten gebundeld (Zebra, Mehr, Bibliotheek Transvaal, Buurthuis Mandelaplein, Museon) en een studio gebouwd van waaruit jullie jongerenwerkers en gasten dagelijks een livestream maken. Tijdens de livestream doen ze leuke activiteiten die jullie tegelijkertijd thuis kunnen doen. Jullie kunnen ondertussen vragen stellen en/of door middel van foto’s laten zien hoe het bij jullie gaat. Doen jullie mee? Wij hebben er heel veel zin in en zijn benieuwd naar jullie reacties.

Zomerkampen

Om de jeugd af een toe een uitje buiten hun leefwereld te gunnen en met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, organiseren wij ieder jaar een aantal jeugdkampen. Zo organiseren we elk jaar een driedaags kamp voor meiden tussen de 9-12 jaar die meedoen aan het project MijnIDxx en een tienerkamp voor jongens tussen de 12-17 jaar. Door deel te nemen aan een kamp krijgt de jeugd de gelegenheid om te genieten van een andere (groene) omgeving met veel ruimte en (buiten)recreatie. Daarnaast heeft ieder kamp afhankelijk van de doelgroep haar eigen doelen. 

Meidenkamp

Een belangrijke voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het Meidenkamp, is dat tijdens het kamp aan een doel naar keuze wordt gewerkt dat gericht is op identiteit, mentale weerbaarheid en sociaal emotionele ontwikkeling. Naast het persoonlijke ontwikkelingsdoel staat het kamp in het teken van recreatie en creativiteit. Het kamp wordt afgesloten met een bonte avond waar de ouders te gast zijn om het talent van hun dochter(s) te aanschouwen. 

Jongenskamp

Voor de jongens wordt er meestal een sportief weekend georganiseerd. Hierbij is het van belang dat zij goed leren samenwerken, respect tonen naar elkaar, hun zelfvertrouwen vergroten, verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen en stukje zelfstandigheid vergroten. Door middel van “spannende” survivalachtige activiteiten wordt dit bereikt. 

Zomervakantie

Voor de jeugd uit Transvaal organiseren we de eerste en laatste week van de zomervakantie allerlei activiteiten. Zo gaan we vliegers maken en die oplaten op het strand, lekker koken, midgetgolfen en naar de bioscoop. Voor kinderen die ondersteuning nodig hebben in de Nederlandse taal is er de zomerschool Taalspelen. Hierin oefenen de kinderen de taal in de praktijk, door boodschappen te doen op de markt, te reizen met het openbaar vervoer of naar een museum te gaan. 

Mijn IDXX 

Mijn IDXX is het project dat zich richt op identiteit en de mentale weerbaarheid van meiden. ‘XX’ staat dan ook symbool voor het X-chromosoom = meisje. Met vier scholen begonnen we in 2017 aan een pilot. Vanuit acht bijeenkomsten namen we de identiteit van de leerlingen onder de loep. Vanuit hier werden er diverse modules vormgegeven. Sindsdien zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, elk passend bij een thema dat maandelijks wisselt.

Momenteel wordt het project begeleidt door Nina Tromp (jeugdwerker), Oshin van de Hansz (maatschappelijk werker en projectleider Identify) en Lizzy van den Haak (mentale weerbaarheidscoach en eigenaar Mentalize). De deelnemende scholen zijn OBS De Springbok, CBS de Paul Krugerschool, het Johan de Witt College en Praktijkschool de Einder. 

Wil je meer weten over onze activiteiten?